Vinkkejä pääsykokeeseen

Mukaan valintakokeeseen

Kauppakorkean valintakokeessa tarvitaan kirjoitusvälineet ja kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti, henkilöllisyystodistus, kuvallinen KELA -kortti). Kokeessa vastataan optisesti luettavalle vastauslomakkeelle mustaamalla vastausta vastaava ruutu, joten lyijykynä (puolikova HB), kynänteroitin ja pyyhekumi ovat välttämättömät. Vastauslomakkeen allekirjoitus tulee tehdä kuulakärkikynällä. Valintakokeeseen ei saa tuoda muita tarvikkeita.

Valintakokeeseen osallistuville annetaan käyttöön peruslaskutoimitukset käsittävä nelilaskin. Kaikenlaisten omien laskimien käyttö on kielletty. Omien muistiinpanojen ja suttupapereiden tuonti saliin on kielletty. Koesaliin ei saa tuoda sähköisiä viestimiä (esimerkiksi kännykkä) eikä juomia tai muita eväitä. Eväitä koskevasta rajoituksesta voidaan poiketa terveydellisten (esim. diabetes) seikkojen perusteella. Tässä tapauksessa hae lupaa eväisiin suoraan siitä yliopistosta, jossa suoritat kokeen, viimeistään kolme viikkoa ennen koetta.

Unirytmistä

Unirytmi kannattaa pitää tasaisena koko pääsykokeisiin valmistautumisen ajan. Unirytmi kannattaa pitää yllä siten, että heräät joka aamu viimeistään 9. Näin myös pääsykokeisiin mennessä unirytmisi on jo valmiiksi oikein ja heräät pääsykoeaamuna virkeänä. Tämä helpottaa myös pääsykokeita edeltävänä iltana nukahtamista, vaikka olisit hermostunut. Vireystason tärkeyttä pääsykokeissa ei kannata aliarvioida, koska yksikin virhe saattaa tehdä eron onnistumisen ja epäonnistumisen välille.

Syö

Vaikka et söisi normaalisti aamiaista, haluat herätä pääsykoeaamuna tarpeeksi aikaisin syödäksesi aamiaisen, sillä et halua että nälkä iskee kesken pääsykokeen. Huomaa, ettei pääsykokeisiin saa tuoda eväitä tai juomia mistään muusta kuin terveydellisistä syistä, joten tankkaaminen ennen koetta on erittäin tärkeätä!

Jätä aikaa julkisille myöhästymiseen

Jos et asu lähellä pääsykoepaikkaa, muista, että liikenteessä voi tapahtua aina jotain arvaamatonta. Ajoita tulosi hyvissä ajoin ja mikäli tulet julkisilla kauempaa, jätä selvä aikavara. Et halua lukea puolta vuotta vain todetaksesi, että pääsykokeesi epäonnistui vain, koska et koskaan päässyt paikalle.

Älä jää jumiin yhteen tehtävään

Ehkä tärkein ohje kokeeseen on, että et jää jumiin yhteen tehtävään, jos et heti keksi ratkaisua. Tee ensin tehtävät, jotka osaat ratkaista heti. Kun olet käynyt kokeen kerran läpi, on aika käydä yksitellen ne tehtävät läpi, joihin et heti muistanut ratkaisua.

Tee tehtävät, katso kelloa vasta sitten

Aikaa kokeessa on enemmän kuin tarpeeksi, kunhan vain luotat itseesi ja et jää jumiin yhteen tehtävään. On hyvä muistaa, että ennen kokeessa oli vielä aineistotehtävät, jotka veivät huomattavan määrän aikaa. Koeaika oli kuitenkin sama. Nykyään kokeissa ei ole aineistotehtäviä, joten mikäli teet tehtävät järjestelmällisesti, ei sinun ei tarvitse stressata ajan kulusta.

Luota intuitioosi

Kun vastaat kysymyksiin ensimmäistä kertaa, olet parhaimmillasi. Jotkut tehtävät sujuvat kuin vettä vaan ja toisissa tehtävissä aivosi saattavat jäätyä kokonaan. Mikäli siis pääsykoetta tarkistaessa alat epäröimään ensimmäisen kerran vastaustasi, älä epäröi – intuitiosi on todennäköisesti ollut oikeassa ensimmäisellä kerralla.

Jos jatkat kokeen tekemistä heti kun olet saanut tehtävät tehtyä ensimmäisen kerran, olet sokea omille virheillesi. Kun tehtävät on tehty ensimmäisen kerran, on hyvä aika käydä vessassa, vaikka pesemässä vain naama tai tehdä jotain muuta, joka saa aivosi hetkeksi pois kokeesta. Kun saat ajatukset hetkeksi pois kokeesta, pystyt katsomaan tehtäviä uusin silmin ja näin saatat löytää helppoja virheitä, jotka jäivät ensimmäisellä kokeen teko kerralla.

Epävarmoihin kysymyksiin vastaaminen

Jos et osaa kokeessa automaattisesti yli 35 tehtävää, on erittäin tärkeää taktikoida tehtäviin vastaaminen itse koetilanteessa riippuen siitä mihin kouluun haet.

Kauppakorkeakoulun pääsykoe sisältää kahdenlaisia tehtäviä. Oikein/väärin-väittämiä, joissa on 2 vaihtoehtoa: näissä saat oikeasta vastauksesta 0,5 pistettä ja väärästä sinulta vähennetään -0,25 pistettä. Yleisemmässä tehtävätyypissä sinun pitää valita neljästä vaihtoehdosta oikea. Näissä saat oikeasta vastauksesta 1 pisteen ja väärästä menetät 0,5.

Kun olet varma, etteivät varmat vastauksesi riitä sisäänpääsyyn, kannattaa ensisijaisesti miettiä niihin tehtäviin vastaamista, jotka ovat oikein/väärin väittämiä. Suoraan voisi sanoa, että jokaiseen o/v väittämään kannattaa vastata, vaikka sinulla ei ole mitään tietoa oikeasta vastauksesta. Miksikö? Koska sinulla on 50% todennäköisyys vastata oikein ja oikein vastaamisesta saat 2 kertaa enemmän pisteitä kuin menetät väärin vastaamisesta. Lyhyellä matikalla pystyt siis helposti laskemaan, että odotusarvosi on positiivinen vaikka vastaisit o/v väittämiin arvaamalla. Todennäköisyyksien mukaan jäät siis aina plussan puolelle! Tämä riski siis kannattaa ottaa, mikäli varmat vastaukset eivät riitä sisäänpääsyyn alustavien laskelmiesi mukaan (tämä vaatii myös sitä, että olet tutustunut menneisyyden pisterajoihin).

Neljän vaihtoehdon kysymyksiin vastatessa, on odotusarvosi taas aina negatiivinen, mikäli arvaat. Näissä tehtävissä pelkkä arvaaminen kannattaa vain, mikäli olet varma, etteivät pääsykoepisteesi riitä muutoin. Usein saat rajattua vastausvaihtoehdot kolmeen tai kahteen, mutta tästä huolimatta tehtäviin arvaaminen voi olla vaarallista ja maksaa sinulle opiskelupaikkasi. Emme suosittele neljän vaihtoehdon tehtäviin arvaamista, ellei ole pakko.

Mikäli sinua mietityttää vielä jokin pääsykokeisiin liittyen, ota rohkeasti yhteyttä sähköpostilla: kylteriksi@gmail.com

Mainokset