Pääsykokeisiin lukemisen ABC

Vaikka kävisit valmennuskursseja, tekisit valmistehtäviä ja luet kavereidesi kanssa, suurimman työn teet pääsykokeisiin lukiessasi kuitenkin sinä itse. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että opiskelusi on optimaalisen tehokasta ja järkevää. Alla löydät kattavan kokonaisuuden asioista, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon lukiessasi kauppatieteiden pääsykokeisiin.

1. Aikataulun tekeminen. Aivan ensiksi sinun kannattaa luoda aikataulu sille aikajaksolle, jona ehdit lukea pääsykokeisiin. Älä tee aikataulusta liian tiukkaa ja pidä se avoinna muutoksille, sillä et todennäköisesti aluksi osaa sanoa, mitkä asiat sisäistät parhaiten. Tee aikataulusta tiukka, mutta silti joustava.

Erittäin tärkeää aikataulun tekemisessä, on se, että noudatat sitä ja teet siitä säännöllisen. Jos olet aamuihminen, aloita lukeminen heti aamusta, jos tykkäät nukkua pidempään, aloita lukeminen myöhemmin. Tämä on niitä harvoja kertoja kun saat valita oman rytmin tekemisellesi – löydä kokeilemalla luonnollisin rytmi sinulle. Suosittelemme kuitenkin aikaisin lukemista, sillä pääsykokeisiin mennessä sinun pitää joka tapauksessa herätä aikaisin.

2. Älä ole liian ankara itsellesi. Mikäli et jonain päivänä pääse tuntitavoitteeseen lukumäärässä tai sinusta ei tunnu siltä, että et jaksa lukea keskittyneesti, älä pakota itseäsi lukemaan. Jos et pysty lukemaan keskittyneesti, on järkevää tehdä jotain mistä nautit ja päästää aivot vapaalle. Pidä kuitenkin hyvä rytmi yllä lukemisessa, äläkä pidä yli 2 päivän lukutaukoja ennen kuin loppusuoralla. Voit hiljentää tahtia kun olet varma osaamisestasi – muuten lukeminen saattaa jäädä kokonaan!

3. Lue offline-tilassa. Kun luet pääsykokeisiin, laita puhelimestasi vähintään netti pois päältä ja tietokoneesi kiinni. Pääsykokeiden lukuprojekti vie vain pari kuukautta elämästäsi, mutta palkitsee sinut koko loppuelämäsi ajaksi! Mieti tätä aina kun meinaat avata Facebookin, Instagramin tai Whatsappin tottumuksesta.

4. Löydä itsellesi optimaalisin opiskelupaikka. Saattaa olla, että et pysty keskittymään valintakokeisiin hyvin kotona. Tällöin hyvä vaihtoehto on julkiset kirjastot ja muut hiljaiset paikat. Hyvällä kevätsäällä myös rauhallisissa ulkoilmapaikoissa, kuten esim. puistossa lukeminen saattaa tuoda raikasta vaihtelua.

5. Tiedä millainen oppija olet. Kauppatieteellisen pääsykokeet ovat kokeet siinä, missä kaikki muutkin. Todennäköisesti tiedät vähintään 12 vuoden kouluvuoden jälkeen millainen oppija olet. Opitko kuuntelemalla, pänttäämällä kirjoista vai tekemällä tehtäviä? Pohdi tätä ja opiskele sen mukaan. Mikäli opit parhaiten esim. kuuntelemalla, ovat valmennuskurssit erityisesti sinun juttusi. Mutta jos ymmärrät ja opit kaiken itse lukemalla, voi sinulle riittää vain harjoitustehtävämateriaalit. Vain sinä itse tiedät parhaiten, miten opit parhaiten.

6. Tiedosta lukuaikasi ja sen asettamat rajoitteet. Mikäli haet kauppakorkeaan suoraan lukiosta, on lukuaikasi rajattu. Tällöin valmennuskurssit sekä tehtävien tekeminen ja vanhoihin pääsykokeisiin tutustuminen tulevat ensiarvoiseen asemaan. Vanhoja kokeita tutkimalla ymmärrät nopeasti millaisia asioita kustakin aiheesta yleensä kysytään. Pelkkä vanhojen kokeiden selailu auttaa sinua saamaan ahaa-elämyksiä kirjoja lukiessa. Mitä enemmän harjaannutat tätä taitoa, sen useammin alat nähdä potentiaalisia kysymyksiä pääsykoekirjan teksteissä. Tämä on tärkeä taito siksi, että sinulla ei ole välttämättä aikaa opetella kaikkia 4 kirjaa kokonaan. Sinun kannattaakin tällöin ensisijaisesti keskittyä niihin teemoihin, jotka toistuvat kokeissa vuodesta toiseen. Muista priorisoida.

7. Laatu korvaa määrän. Olet varmasti kuullut kauhutarinoita siitä, että kauppakorkeaan tarvitsee lukea vähintään näin ja näin paljon sisään päästäkseen. Nämä huhupuheet kannattaa unohtaa heti. Jokainen meistä on yksilö ja jokainen meistä opiskelee eri tavalla, eri määrän ja eri intensiteetillä. Jotkut lukevat pääsykoekirjat hitaasti ja kaksi kertaa läpi, ja omat omaksuneet kirjat täysin. Jotkut taas saattavat päntätä kovalla tahdilla kirjat 10 kertaa ymmärtämättä vieläkään puolia siitä, mitä on lukenut. Tuntimäärillä ei ole mitään väliä. Ainoa asia millä on väliä, on sillä mitä osaat kun pääsykoepäivä tulee. Mikäli arvostat myös laatua määrän sijasta, kannattaa tutustua tarjoamiimme harjoitustehtäviin.

8. Yritä olla ajattelematta muita opiskelijoita. Olet tähän mennessä monesti lukenut, ettei lukumäärillä ole väliä. Tätä ei kuitenkaan voi painottaa liikaa. Epävarmuus voi hiipiä kenelle vain kun lukee keskustelupalstoilta, että joku on lukenut jo 1000 tuntia pääsykokeisiin. Edelleen – ainoa asia millä on väliä, on että osaat asiat itse. Kun osaat asiat tarpeeksi hyvin, pääset sisään juuri sinne kauppakorkeaan minne haluat – kaikki on kiinni pelkästään sinusta itsestäsi. Yritä välttää vertailua muihin ja netin keskustelupalstoja loppuun asti, niistä ei tule olemaan sinulle mitään hyötyä.

9. Muista levätä ja viettää vapaa-aikaa. Aivot toimivat aivan samalla tavalla kuin lihakset – voit ylikuormittaa ne, jos et anna niille lepoa. Ennen kaikkea kolme asiaa ovat kaiken edellä pääsykokeisiin lukiessa: muista liikkua, syödä ja levätä tarpeeksi. Kun keho toimii, pysyy myös mieli virkeänä. Pääsykokeisiin lukeminen ei kuitenkaan täysin rajoita sitä, vaikka haluaisit lähteä viihteelle silloin tällöin. Muistat vain pysyä aikataulussa ja pitää tavoitteesi kirkkaana mielessä.

10. Pidä oppiminen mielekkäänä

Lukemisen on pysyttävä mielekkäänä, koska prosessi on pitkä. Voit tehdä muistiinpanoja moneen kertaan, mutta eri tavalla. Tärkeää on muistaa, ettet pelkästään lue. Ajan myötä pelkkä lukeminen käy puuduttavaksi. Tee muistiinpanoja, alleviivaa, lue tekstiä ääneen ja/tai nauhalle tai piirrä ajatuskarttoja. Tärkeintä on, että pidät oppimisen mielekkäänä.

11. Lue pääsykokeisiin kavereiden kanssa tai lukupiirissä. Joillekin tämä sopii, joillekin ei. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset jonkun sparraamaan lukemistasi, kysy kaverilta haluaisiko hän lukea kanssasi pääsykokeisiin. Huom! Kaverisi ei tarvitse välttämättä lukea edes kauppakorkeaan – on vain motivoivaa katsoa kun kaveri omistautuu jollekin täysin. Näin sinun ei tee itsesikään mieli olla laiska.

12. Harjoittele kauppatieteellisen pääsykoetta. Vaikka osaisit asiat kuinka hyvin, on pääsykoetilanne aina stressaava. Jos olet hyvä stressin alla suorittaja, hienoa! Jos et, kannattaa sinun simuloida kotona ja valmennuskursseilla pääsykoetilanteita. Käytä apuna harjoitustehtäviä, ja laita aikaraja tehtävien tekemiseen. Neljä tuntia tuntuu pitkältä ajalta, mutta pääsykokeessa sinulla ei ole aikaa epäröidä. Pääsykoetilannettakin voi harjoitella ja sitä ei voi koskaan harjoitella liikaa. Epävarmuus saattaa iskeä kenellä tahansa pääsykokeessa – sen takia tilannetta kannattaa ehdottomasti harjoitella ennen pääsykoetta. Kun pystyt suorittamaan tehtävät hyvällä itsevarmuudella niin kotonasi kuin tiukassa paikassakin, voi sinut käytännössä toivottaa tervetulleeksi kauppakorkeaan!

Onnea urakkaan!

Mainokset

2 thoughts on “Pääsykokeisiin lukemisen ABC

Kommentointi on suljettu.