Motivaatio ja muiden ongelmien ratkaiseminen

Joskus lukumotivaatio saattaa hukkua kesken pääsykokeisiin lukemisen. Joskus taas saatat törmätä johonkin asiaan pääsykoekirjoissa, joita et onnistu vain sisäistämään ja oppimaan. Pääsykokeisiin lukuaika on rajattu ja tällaisiin ongelmiin ei kannata antaa pääsykokeisiin lukemisen kaatua. Tässä vinkkejä ja ratkaisuja ongelmiin, joita saatat kohdata kesken pääsykokeisiin opiskelujen.

Case 1: Lukumotivaatio katoaa kesken pääsykokeisiin lukemisen.

Lukumotivaation katoaminen kesken pääsykokeisiin lukemisen on yksi yleisimmistä ongelmista, mihin saatat törmätä. Syy tähän on usein se, että pääsykokeisiin lukeminen on monen kuukauden projekti. Monessa kuukaudessa moni asia saattaa muuttua elämässä ja mieliala niiden mukana. Tärkeintä on kuitenkin muistuttaa itseäsi jatkuvasti siitä, miksi luet. Jos luet väkipakolla ilman todellista maalia mielessäsi, tulet varmasti törmäämään motivaatio-ongelmiin jossain kohtaa prosessia. Siksi onkin tärkeää löytää sinua itseäsi motivoiva asia – oli se pääsykokeissa onnistuminen, tuleva hyvä työpaikka tai vain itsensä voittaminen.

Syitä lukea pääsykokeisiin on yhtä monta kuin hakijoita. Siksi ei olekaan väliä mikä asia on, mikä sinua motivoi lukemaan tunnista ja päivästä toiseen. Tärkeintä on vain tunnistaa se ja muistuttaa itseäsi jatkuvasti siitä. Näin jaksat varmasti koko pitkän projektin loppuun ja lopussa sinua odottaa upouusi opiskelupaikka ja tulevaisuus täynnä uusia mahdollisuuksia. Meitä kaikkia vie jokin voima eteenpäin päivittäisessä elämässä. Mikä vie sinua?

Case 2: En ymmärrä jotain matematiikan, taloustieteen tai laskentatoimen kaavaa, mitä teen?

Mikäli matematiikka ei ole vahvin alueesi, voi sinulla olla haasteita yhden tai useamman asian sisäistämisessä. Joskus on haasteita, jotka pitää kohdata yksin ja joista pääsee läpi vain tahdon voimalla – kauppatieteiden pääsykoe ei ole yksi näistä. Mikäli et ymmärrä jotain, voit ensin kysyä tutuiltasi asiaa. Kaverit, jotka ovat jo kauppatieteellisessä tai kaverit jotka hakevat kauppatieteelliseen ovat hyviä tukia.

Paras tuki ongelmiisi on kuitenkin aina valmennuskurssi ja siellä olevat valmentajat. Voit myös lähettää meille viestiä ja vastaamme heti kun ehdimme (saamme keväisin satoja kysymyksiä!). Yksi hyvä (mutta aliarvostettu) tapa on myös lähettää kysymys jostain ylitsepääsemättömästä kaavasta tai tehtävästä pääsykoekirjojen kirjoittajille. He usein vastaavat, vaikka eivät toki yhtä nopeasti kuin valmennuskurssien valmentajat. Valmennuskurssit ovat parasta tukea mitä pääsykokeisiin voit saada. Lähes poikkeuksetta valmennuskurssit varaavat aikaa kysymyksiin ja sinulle neuvotaan perinpohjaisesti jokainen asia mikä sinua saattaa vaivata.

Kun koet, että sinulla on suurin osa asioista hallussa, kannattaa sinun mitata osaamistasi tehtävillämme. Mikäli selviydyt tehtävistämme, selviät myös pääsykokeista!

Case 3: Kesken lukemisen minusta alkoi tuntua, että kauppatieteellinen ei olekaan minua varten, sillä vain yksi pääsykoekirjoista on mielestäni kiinnostava.

Kun pääset kauppakorkeaan, saat valita tasan tarkkaan mitä kursseja käyt. Jos taloustiede ei ole juttusi, ei sinun siitä tarvitse käydä kuin peruskurssi (joka on sisällöltään aivan sama kuin pääsykoekirja). Jos kaikki kirjojen teemat kiinnostavat sinua, hienoa! Mikäli ei, hätä ei ole tämän näköinen. Kauppakorkeakoulun pääsykoe on mitä suuremissa määrin motivaatiotesti, joka testaa opiskelijan motivaatiota ja istumalihaksia. On tärkeää muistaa ja ymmärtää asiat, jotka luet, mutta useasti et tee yli puolilla asioista, joita opit pääsykoekirjoista, elämäsi aikana enää yhtään mitään. Kouluun päästyäsi saat keskittyä vain ja ainoastaan niihin aineisiin ja teemoihin, jotka sinua kiinnostavat.

Case 4: En näytä pysyvän tekemässäni aikataulussa, mitä teen?

Mikäli jäät aikataulussasi päivän jälkeen, älä panikoi. Mikäli jäät aikataulussasi jälkeen viikon, älä panikoi. Oli tilanne mikä vain, muista, että tärkeintä on lukemisen laatu, ei määrä. Jos olet mitoittanut aikataulusi oikein, on sinun turha lähteä ottamaan menetettyä aikaa takaisin. Tärkeätä on keskittyä nykyhetkeen, tulevaisuuteen ja siihen, että pysyt jatkossa aikataulussa. Tulet todennäköisesti huomaamaan loppua kohden urakassasi, että sisäistät jotkut asiat paremmin kuin toiset. Voit silloin karsia näistä jos siltä tuntuu ja kohdistaa lukemisesi vaikeimpiin asioihin.

Jos olet ollut realistinen aikataulua tehdessäsi, ei edes viikon jäljessä oleminen aikataulusta tuhoa mahdollisuuksiasi päästä sisään. Tärkeintä on, että et sekoita rytmiäsi ja lue enemmän kuin on järkevää, vain koska olet aikataulussa jäljessä. Näin päähäsi jää vielä vähemmän.

Case 5: Minulla menee liian kauan aikaa elämässäni muihin asioihin ja minusta tuntuu, etten ehdi lukea tarpeeksi, mitä teen?

Jos elämässäsi on tällä hetkellä tärkeämpiä asioita kuin pääsykokeisiin lukeminen, älä ota asiasta turhaa stressiä. Esim. miehillä usein lukion jälkeen on varusmiespalvelus vuorossa (joka kannattaa ehdottomasti käydä ennen kauppakorkeassa aloittamista). Tällöin ei ole väliä pääsetkö ensimmäisellä vai toisella yrittämällä kouluun sisään.

Vaikka et menisi varusmiespalvelukseen, voi välivuosi tehdä hyvää ihan kenelle vain. Kliseisti voidaan sanoa, että olet nuori vain kerran. Työelämässä taas ehdit olla ainakin 40 vuotta. Vaikka et ehtisi lukea tarpeeksi ensimmäisellä kertaa ja et tämän takia pääse kouluun, ei hätä ole tämän näköinen. Seuraavaksi sinulla onkin vuosi aikaa valmistautua pääsykokeisiin. Tästä huolimatta usein kuitenkin suositellaan, että luet pääsykokeisiin vain maksimissaan 4-6 kuukautta. Ennen tätä sinulla on siis puoli vuotta aikaa tehdä juuri sitä, mitä haluat. Nauti vapaudesta ja hanki sen avulla motivaatio, jonka avulla pääset ykköshakukohteseesi!

Mainokset