Miten kauppakorkeaan haku toimii?

Kevään 2017 kauppatieteiden valinnassa moni asia muuttuu perinteisestä kauppatieteisiin hakemisesta. 2017 vuodesta lähtien kauppatieteellisiin otetaan uusia opiskelijoita myös pelkällä todistusvalinnalla. Kunkin hakukohteen aloituspaikoista täytetään enintään 20 % ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella annettavien pisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä. Hakukohteisiin, joissa käytetään haastattelua, ei valita ylioppilastodistusten perusteella.

Yhteispistevalintapisteiden perusteella täytetään aloituspaikoista hakukohdekohtaisesti noin 50 % ja koepistevalintapisteiden perusteella noin 30 %.

Valittavista 60 % valitaan yliopistolain 36 §:n tarkoittamalla tavalla hakijoista, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutujärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa eivätkä vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa (ns. ensikertalaiskiintiö). Todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset hakijat.

Pisteiden määräytyminen

Todistusvalintajono: pisteet annetaan ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella.

Yhteispistejono: Yhteispistevalintaa varten valintapisteet (yhteispistevalintapisteet) muodostuvat ensisijaisuuspisteiden, koepisteiden sekä ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella annettavien pisteiden summasta.

Koepistejono: Koepistevalintaa varten valintapisteet (koepistevalintapisteet) muodostuvat ensisijaisuuspisteiden ja koepisteiden summasta.

Haastatteluvalintajono: Haastatteluvalintaa varten lopulliset valintapisteet (haastattelupistevalintapisteet) muodostuvat ensisijaisuuspisteiden, koepisteiden ja haastattelupisteiden summasta.
Yhteispistevalinnassa hakijat laitetaan järjestykseen sen mukaan kuinka paljon he saavat pisteitä YO-kirjoitusten, pääsykoepisteiden ja ensisijaisuuspisteiden yhteenlaskun

Koepistevalinnassa hakijat laitetaan järjestykseen pääsykokeen ja ensisijaisuuspisteiden yhteenlaskettujen summan avulla. Alta löydät esimerkkejä, siitä miten kuhunkin hakuun voi päästä sisään.

Yhteispistevalinta (ylioppilaspaperit, pääsykoe ja ensijaisuuspisteet)

Kaisa Kylteri hakee kauppakorkeakouluun ensimmäistä kertaa. Hän on juuri valmistunut lukiosta paperein:

Äidinkieli E
Pitkä matematiikka E
Englanti, pitkä oppimäärä L
Saksa, pitkä oppimäärä E
Ruotsi, keskipitkä M
Yhteiskuntaoppi E
Terveystieto E

Miten ylioppilaskirjoituksista saadut pisteet lasketaan Kaisan tilanteessa? Ensin pitää katsoa yhteishaun sivuilta, miten pisteitä jaetaan. Kauppakorkeaan hakiessa huomioon otetaan äidinkielen ja matematiikan koe sekä kolme muuta parhaat pisteet antavaa koetta, joista kaksi voi olla reaaliaineen koetta. Reaaliaineen kokeen arvosanasta pisteet annetaan kuten pitkän oppimäärän kokeesta.

Kaisa saisi siis pisteitä ylioppilaskirjoituksista seuraavasti.

Äidinkieli E – 8 pistettä
Pitkä matematiikka E – 9 pistettä
Englanti, pitkä oppimäärä L – 7 pistettä
Saksa, pitkä oppimäärä E – 6 pistettä
Ruotsi, keskipitkä M – 3 pistettä
Yhteiskuntaoppi E – 6 pistettä
Terveystieto E – 6 pistettä

Koska mukaan lasketaan äidinkielen ja pitkän matematiikan lisäksi 3 parasta pisteitä antavaa ainetta, saisi Kaisa lisäpisteitä yhteensä: 8 + 9 + 7 + 6 + 6 = 36 pistettä. Ruotsia ei lasketa ja käytännössä mikä vain yhteiskuntaopista, terveystiedosta ja saksasta jää ulkopuolelle.

Mitä tämä tarkoittaa pääsykokeeseen? Jos Kaisa saisi pääsykokeesta Aallon kauppakorkeaan hakiessaan pääsykokeesta 27 pistettä ja se olisi hänen ensimmäinen hakukohteensa, saisi hän tähän päälle vielä 3 ensisijaisuuspistettä ja 36 apupistettä yhteispistehavalintaan. Kaiken kaikkiaan Kaisa siis saisi pisteitä 27 + 3 + 36 = 66 pistettä. Esimerkiksi vuonna 2015 Aallon yhteispistevalinnan raja oli 65,50 pistettä. Kaisa olisi siis päässyt juuri ja juuri sisään!

Hyvää tässä esimerkissä on huomata, että valintakoeraja Aaltoon oli samaisena vuotena 37,25 pistettä. Ilman ylioppilaskirjoituksesta saatuja apuja, Kaisa olisi saanut koepistevalinnassa vain 30 pistettä eli olisi jäänyt 7,25 pisteen päähän sisäänpääsystä! Ylioppilaskirjoituksista on siis valtava apu sisäänpääsyyn myös yhteispistevalinnassa.

Koepistevalinta 1. (pääsykoe ja ensisijaisuuspisteet)

Koepistevalinnalla pääsee hieman pienempi osa sisään kuin yhteispistevalinnalla. Kilpailu on siis entistä kovempaa, mikäli et ole onnistunut ylioppilaskirjoituksissa. Älä kuitenkaan huoli: sivustomme, valmennuskurssien ja ahkeran työnteon avulla saat juuri sen tuloksen kuin haluat.

Koepistevalinnassa hämäävästi mukaan lasketaan myös ensisijaisuuspisteesi. On tärkeätä, mihin haet ensimmäisenä, toisena ja kolmantena. Kuten edellisessä esimerkissä näimme, Kaisa ei olisi päässyt ilman ylioppilaskirjoituksista saamaansa apua Aaltoon.

Mikäli Kaisa joutuisi hakemaan pelkässä koepistevalintakiintiössä ja hän olisi hakenut Aaltoon ensimmäisenä, olisi toisella ja kolmannella valinnalla ollut suuri merkitys siihen, olisiko Kaisa päässyt opiskelemaan laisinkaan! 27 + 2 = 29 pistettä, jotka Kaisa saisi toiseen hakukohteeseen eivät olisi esim. riittäneet Turkuun, Tampereelle tai Vaasaan. Mutta mikäli Kaisa olisi taktikoinnut yhteishaussa ja hakenut Jyväskylän yliopistoon lukemaan taloustiedettä jo toisena vaihtoehtona, koska haluaisi edes jonnekkin opiskelemaan kauppatieteitä, olisi hän päässyt sisään! On siis erittäin tärkeää miettiä tasoasi ja tavoitteitasi yhteishakua tehdessä.

Koepistevalinta 2. (pelkät pääsykoepisteet)

Vain aniharva pääsee nykyään sisään enää pelkillä pääsykokeesta saaduilla pisteillä. Koska ensisijaisuuspisteitä saa kolmeen ensimmäiseen hakukohteeseen tarkottaisi tämä sitä, että saat pääsykokeesta tarpeeksi pisteitä 4. tai 5. hakukohteesi, muttet olisi saanut tarpeeksi kolmeen ensimmäiseen vaihtoehtoosi edes ensisijaisuuspisteiden kanssa.

Kuten ensimmäisessä esimerkissä nähtiin, Kaisa sai pääsykokeesta vain 27 pistettä ilman apuja. Tämä ei olisi kyseisenä vuotena riittänyt mihinkään kauppakorkeakouluun! Älä siis aliarvioi ensisijaisuuspisteiden arvoa!

Mikäli sinulla jäi vielä kysymystä pääsykokeiden pisteytyksestä, ota meihin rohkeasti yhteyttä sähköpostilla: kylteriksi@gmail.com

Mainokset

One thought on “Miten kauppakorkeaan haku toimii?

Kommentointi on suljettu.