Taloustiede pääsykoekirja-analyysi

Pääsykokeessa taloustieteen osiosta on mahdollista saada 7 pistettä. Tämä on siis 17,5% pääsykokeen kokonaispisteistä. Pääsykoekirjana on ensimmäistä vuotta Yritysjohdon taloustiede: Yritykset taloudessa ja taloustieteessä.

Useampana edeltävänä vuotena pääsykoekirjana on toiminut Matti Pohjolan Taloustieteen oppikirja. Vanhojen pääsykokeiden tarkastelun hyöty on siis rajallinen. Uuteen pääsykoekirjaan päästyämme hieman tarkemmin syventymään, huomasimme kuitenkin, että myös vanhoista pääsykokeista voi löytää tehtäviä, joilla harjoittelua voi tehdä. Osa asioista ovat siis täysin samoja kuin vanhassakin pääsykoekirjassa, mutta ne ovat usein hieman suppeammin selitettyjä. Tehtäväpaketin hankkiminen on kuitenkin erityisen suositeltavaa, sillä kirjassa on myös paljon täysin uusia asioita.

Kirja eroaa muullakin tavalla paljon vanhasta taloustieteen pääsykoekirjasta. Kaavoille on annettu isompi merkitys, mutta kuvioiden merkitystä on vähennetty. Kirjassa esitetään useita erilaisia funktioita, mutta näiden osaamisen tärkeys pääsykoetta ajatellen on ehkä hieman kyseenalainen. Näistä asioista on erittäin vaikea saada tehtyä hyvää pääsykoekysymystä. Tämä tuntuu olevan koko kirjan teema. Kirjassa esitetään paljon funktioita, kaavoja, taulukoita ja kuvioita, mutta ne on esitetty niin, että niistä on vaikea tehdä kovin haastavia tehtäviä. On hyvinkin mahdollista, että pääsykokeessa nähdään esimerkiksi kysymys pelipuusta, jonka kuva on suoraan kirjasta.

Aiempina vuosina taloustieteen kysymykset ovat harvoin olleet yksinkertaisia väittämätehtäviä, mutta tänä vuonna tilanne saattaa olla toinen. Uudessa kirjassa esitetään erittäin paljon erilaisia teorioita ja tekstiosuudelle on annettu suurta painoa. Tämän takia on hyvinkin todennäköistä, että pääsykokeessa tulee olemaan kaksi tai kolmekin ihan yksinkertaista väittämätehtävää. Väittämätehtävät ovat luonnollisesti helpompia kuin kysymykset, joissa pitää laskea tai ymmärtää kuviota.

Koska taloustieteestä kysytään vain seitsemän kysymystä, niin joitakin asioita jää luonnollisesti kysymättä. Kylteriksi.com tiimi uskoo, että taloustieteen kysymykset rakentuvat pääsykokeessa seuraavasti:

–          Kysymys suhteellisesta edusta tai kysymys kustannuksista

–          Kysymys jonkinlaisesta kaaviosta, johon liittyy monopoli

–          Yksi tai kaksi pelimatriisitehtävää

–          Laskutehtävä kansantalouden tilinpidosta

–          Kaksi tai kolme väittämätehtävää

Tämä on tietenkin vain arvailua, mutta ainakin yllä mainitut asiat kannattaa osata erityisen hyvin. Kirjassa on paljon asiaa, mutta useimmat asioista ovat yksinkertaistettuja versioita verrattuna vanhaan pääsykoekirjaan. Kylteriksi.com tiimi odottaakin innolla tämän vuoden pääsykoetehtäviä taloustieteen osalta.

Ensi kerralla tarkastelemme vielä talousmatematiikan osiota.

Kevään jatkoa toivotellen

Kylteriksi.com tiimi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s